czwartek, 17 kwietnia 2014

Bajgle i pasta z tuńczyka







Śniadania, dla których warto wstać z łóżka...

Podobno bajgle pochodzą z Krakowa i są pierwotną wersją powszechnie znanego nam obwarzanka, który z Krakowa wylądował na Manhattanie. Tam zrodziły się różnorakie i wyszukane wersje serwowania tego pieczywa, a bajgiel stał się dla Manhattańczyków śniadaniowym przysmakiem. 
Najbardziej tradycyjna i popularna wersja, to łosoś i kremowy serek z dodatkiem koperku. Mimo ogromnego zamiłowania do powyższego połączenia, moje wczorajsze śniadanie przyozdobiły bajgle z pyszną pastą, z tuńczyka oraz serrano i jajko. 
Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a śniadanie z ciepłym bajglem w ręku, to lepszy początek poranka :). 

Bon Appétit!


Bajgle

około 8-10 sztuk:
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru (biały lub brązowy)
1,5 szklanki lekko ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
1 łyżeczki soli
jajko do glazury
sezam/mak

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Pokruszone drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ok 100 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże popracowały. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, pozostałą wodę, cukier, sól i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. Przekładamy do większego naczynia, nakrywamy ściereczką, a najlepiej folią i przekładamy w ciepłe miejsce, do czasu, aż ciasto podwoi objętość. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, wyrabiamy jeszcze chwilkę i dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy kulkę, w której za pomocą palca robimy dziurkę. Bajgle przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrosną ok. 30-40 min. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżkami cukru. Wyrośnięte bajgle ostrożnie wkładamy do wody i gotujemy ok 1,5-2 min. z każdej strony. Wyciągamy z wody i układamy na ściereczce lub kratce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy około 20 min.


Pasta z tuńczyka 

puszka tuńczyka w oleju (kawałki)
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała szalotka
2 ogórki konserwowe/kiszone
serek typu Bieluch lub Turek twarożek
łyżeczka majonezu
szczypiorek
sól
pieprz 

Tuńczyka odsączamy z oleju. Szalotkę, ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z serkiem i majonezem i lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz