środa, 2 kwietnia 2014

Knedle z jabłkami prażonymi w cydrze, Apfelknödel







Cydr i knedle w wiosennej odsłonie

Wczesna jesień, złote promienie słońca muskające krajobraz i zapach knedli unoszący się w kuchni mojej Mamy. To jeden z wielu obrazów dzieciństwa, który zachował się w mojej pamięci...
Wiele z nich związanych jest z kuchnią i jej przyjemnościami, ale dzisiaj będzie o knedlach i to niezwykłych! 

 Odbyłam kolejną kulinarną podróż do Austrii. Kraj, który kojarzy się ze stokami narciarskimi, Dunajem i tortem Sachera, kusi również innymi dobrodziejstwami. Knedle, pampuchy i kluski...Podobno łatwo spotkać je w austriackich schroniskach i zajadać po udanym szusowaniu.

 Postanowiłam wypróbować tą popularną recepturę i na przekór tradycji, cieszyć się smakiem knedli - wiosną i we własnym domu :). 


Knedle z jabłkami prażonymi w cydrze, Apfelknödel

składniki dla 3 osób

50 g masła
20 g cukru
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
250 g zmielonego chudego twarogu
szczypta soli
10 g cukru z prawdziwą wanilią
starta skórka z jednej cytryny
150 g jabłek pokrojonych w małą kostkę
1 łyżka masła 
100 ml cydru dobrego gatunku (zamiast cydru może być calvados)
150 g mąki 
80 g pokruszonych biszkoptów

Masło, cukier i jajka ucieramy na gładką masę. Dodajemy twaróg, przyprawiamy solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka. Jabłka rumienimy na maśle, po chwili dolewamy cydr i gotujemy, aż płyn odparuje. Wystudzone owoce dodajemy do masy serowej, mieszamy z mąką* i jedną płaską łyżką cydru. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Potem lepimy kulki i gotujemy porcjami około 8-10 minut, na małym ogniu w osolonej wodzie. Po wyjęciu obtaczamy knedle w rozkruszonych biszkoptach. 

Smacznego!


*- jeśli ciasto będzie za rzadkie, można dosypać większą ilość mąki. Knedle z jabłkami są doskonałym daniem dla dzieci, oczywiście z pominięciem cydru :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz