środa, 9 kwietnia 2014

Kasza jaglana z miętą, cukinią i grillowanym indykiem






Ornitologia na talerzu

Moje towarzyskie spotkania przy stole, często sprowadzają się do dyskusji nad obrotami ciał jadalnych. Indyki, króliki, sarny, kurczaki czy gęsi, wszystko czym człowiek żołądek nacieszy i winem podleje. Smutne? Ano.. Ale czymże, byłby marny ludzki żywot bez mięsa?
Receptą są mnożące się na potęgę restauracje typu wege, oferujące korowód warzywnych, sojowych i wszelakich smakołyków, które w mojej opinii są często naprawdę doskonałe! Będę szczera.. Nie zaglądam tam często, ale bardzo cenię kuchnie wegetariańską. Dbałość o różnorodność na tym zawężonym polu kulinarnym to dla kucharza de facto, prawdziwe wyzwanie. 
Snujące się w mojej głowie konotacje związane z barami wege, to zazwyczaj ekologia i zdrowie, a przecież to połączenie iście genialne! Tofu, kasze gryczane, jaglane, amarantusy, ostropesty i inne można by rzec, dla przeciętnego obywatela-dziwactwa. Dla mnie-niezła strawa. Warto sięgnąć po tego typu specjały, przekonać się, dać im szanse i wyrzucić do kosza łakocie w postaci glutaminowej torebki z napisem "żurek".

Tyle na dzisiaj z wychwalania praktyk Pitagorejskich. Marchewka zjedzona, ale jak mawiał Tadeusz Dołęga-Mostowicz "Jak Żyd je kurę, to albo kura była chora, albo Żyd jest chory"

A więc Moi Drodzy, Żydem nie jestem, ale kurę poproszę, a w zasadzie to-indyka :). 

Poniżej przepis mojego autorstwa, na maksymalnie zdrową i smaczną kaszę jaglaną w towarzystwie mięty, cytryny, cukinii, pistacji i ptactwa. 


Kasza jaglana z miętą, cukinią i grillowanym indykiem

składniki dla 1 osoby

100 g ekologicznej kaszy jaglanej
Pojedynczy filet z indyka
Pęczek świeżej mięty
150 ml białego wytrawnego wina
250 ml bulionu drobiowego (jeśli nie macie domowego, możecie użyć kostki ekologicznej)
1 ząbek czosnku 
1/2 małej cebuli
1/2 sera typu lazur
około 100 ml płynnej śmietanki 18%
mała cukinia
skórka otarta z jednej cytryny
garść pistacji


Indyka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Grillujemy na specjalnej patelni lub grillu elektrycznym. 
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko szklimy. Kasze mieszamy razem z czosnkiem i cebulą, aż obtoczy się tłuszczem. Po chwili dolewamy wino. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy przygotowany bulion. Kasza będzie gotowa w momencie wchłonięcia płynu i spęcznienia. Skórkę cytryny ścieramy na tarce i dodajemy do kaszy razem z poszatkowanymi liśćmi mięty.
Sos: W małym garnku podgrzewamy śmietankę i dodajemy ser. Kiedy ser się stopi i sos stanie się płynny mieszamy go z gotową kaszą. 
Do kaszy dodajemy przygotowanego wcześniej indyka i cukinie podsmażoną lekko na oliwie (cienkie paski możemy uzyskać za pomocą obieraczki). Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami. 

1 komentarz: